Skip to main content

Collega in het zonnetje: Van Program manager tot docent tot papa tot racer, Stijn blijft graag bezig.

Docent Stijn

“Bij mijn oude werkgever begeleidde ik regelmatig hbo-afstudeerstagiaires op het gebied van Operational Excellence. Tijdens deze begeleiding kwam ik erachter dat zij weinig statistische ervaring hadden, ondanks hun certificering als Lean Six Sigma Green Belt vanuit de hogeschool. Voor afstudeeronderzoeken bij mijn toenmalige werkgever was een solide statistische basis essentieel. Dit besef leidde ertoe dat ik contact zocht met verschillende instituten. Bij Fontys, mijn voormalige instituut, bleef het niet bij een eenmalig contactmoment.”

Zodoende begon het balletje te rollen en is Stijn parttime begonnen bij Fontys als ontwikkelaar op het vakgebied Operational Excellence, wat later zelfs uitgebreid is naar docent. “Tijdens mijn aanstelling had ik de wens om meer diversiteit in mijn functie te ervaren. Ik wilde zowel bestaande processen verbeteren als nieuwe processen opzetten. Daarom herstelde ik het contact met Jos, een oude bekende uit mijn carrière.”

“Uiteindelijk ben ik bij Nobleo gaan werken en heb ik tegelijkertijd de ontwikkeling bij Fontys voortgezet. En ja, dat is me gewoon ontzettend goed bevallen natuurlijk, anders had ik hier niet meer gezeten. Ik ben nu bijna 3 jaar werkzaam bij Nobleo.”

Wat doe je zoal dagelijks bij Nobleo? Als programma manager of bij een project?

“Dat is natuurlijk nooit hetzelfde. Het kan af en toe zelfs chaotisch zijn. Ik heb één keer een presentatie op een informele pizza meeting gegeven, over hoe mijn agenda er af en toe uitziet. En dat loopt per week kriskras door elkaar. Er komen telkens nieuwe onderwerpen en thema’s aan bod. Mijn focus ligt voornamelijk op de ontwikkeling van programma’s, wat eigenlijk tussen alle andere taken door plaatsvindt. Ik bekijk en evalueer nieuwe projecten en waarborg standaardisatie binnen deze projecten.”

“Ik stel mezelf vragen zoals: ‘Wat heb je precies gedaan? Is de planning goed nageleefd? Kunnen we hiervan leren vanuit een programma perspectief?’ Deze vragen zijn ook relevant in mijn rol als projectleider voor verschillende projecten, vooral bij teams groter dan 2 á 3 personen. De samenwerking tussen iedereen is prachtig om te zien. Ik vind het altijd heel mooi dat we daar als team staan en de uitdaging aangaan.”

Je geeft natuurlijk les aan de Fontys, dat doe je ook In het kader van Operational Excellence. Zou je kunnen uitleggen wat jou motiveert om les te geven?

“Fontys staat voor Leven Lang Leren, en ik vind die onderwijsvisie bijzonder boeiend. Als je dat op mij betrekt, kun je je afvragen: waarom doe je dat dan? Ik deel informatie, theorie en praktijkvoorbeelden (toepassingen van de theorie) die ik zelf heb opgedaan. Voor mij is het essentieel dat de ontvangen theoretische kennis in de praktijk kan worden toegepast. Hiermee voorzie ik studenten van praktische handvatten, waarmee ze verder kunnen, en tegelijkertijd leer ik ook van de studenten. In dialoog gaan over bepaalde onderwerpen biedt me inzicht in de praktische uitdagingen waarmee zij te maken hebben. Dit activeert mijn denkproces over hoe met dergelijke situaties om te gaan.”

Neem je bepaalde punten vanuit Fontys mee naar Nobleo?

“Jazeker, bij Fontys leer ik dagelijks hoe je complexe theorie en casussen effectief kunt overbrengen naar studenten. Dit biedt mij waardevolle richtlijnen, vooral wanneer we betrokken zijn bij complexe projecten en de voortgang moeten delen met diverse stakeholders, ieder met zijn eigen discipline. Het integraal benaderen en het rapporteren via een goede structuur helpt daarbij. In projecten gebruiken we ook tools en methodieken die ik zelf doceer in de cursus Operatonal Excellence. Door hierin actueel en up-to-date te blijven, helpt het ook in projecten. Daarnaast is er ook het Operational Excellence lectoraat, die met name de vertaalslag maakt tussen wetenschappelijk onderzoek en toepassingsgericht onderzoek. De aansluiting bij het lectoraat helpt mij ook verder te kijken in de toekomst en hier een bijdragen in te leveren, wellicht met ons Nobleo team.”

 

Heb je nog andere interessante ervaringen, hobby’s of passies buiten je werk die je graag wil delen?

“Ik ben gepassioneerd door alles wat met motoren te maken heeft. Momenteel beoefen ik karting als hobby. Ik bezit een eigen 125cc 2-takt kart en deel deze hobby met mijn broer, schoonbroer en schoonvader. Het is fantastisch om constant je rondetijd te proberen te verbeteren en te genieten van de snelheid. Karting vereist ook inzicht en gevoel voor afstelling, zodat je het maximale uit jezelf en de kart kunt halen. Het is een leuke hobby en een moment van ontspanning voor mezelf. Hoewel gezinsleven natuurlijk prioriteit heeft, is het af en toe ook prettig om er even tussenuit te gaan. Tussendoor onderhoud ik zowel mijn eigen kart als die van mijn broer.”