Bereik hogere kwaliteitsnormen met Failure Mode and Effects Analysis (FMEA)

Ontmoet Erdal, de FMEA-expert van Nobleo Manufacturing

Met een achtergrond in werktuigbouwkunde en een Master-Black Belt-certificaat brengt Erdal een frisse kijk op het toepassen van Failure Mode and Effects Analyses (FMEA) voor verschillende industrieën. Bij de overgang van de auto-industrie naar de hightech-productie heeft hij waardevolle inzichten verworven in het stimuleren van voortdurende verbeteringen door middel van systematisch risicomanagement. Erdal benadrukt de kernprincipes van onze FMEA-aanpak en onderstreept het belang van grondige planning, voorbereiding en teamwork om een effectieve implementatie te waarborgen.

De kracht en het doel van FMEA

Iets nieuws creëren is altijd spannend, of we nu een nieuw product of productieproces ontwerpen. Maar naast spanning komt er ook onzekerheid, of laten we zeggen: “risico’s” bij kijken. Het is cruciaal om deze risico’s te identificeren en er zo vroeg mogelijk mee om te gaan, voordat ze zich voordoen en leiden tot afwijkingen en ernstige gevolgen.

Daar komt FMEA om de hoek kijken. Het helpt ons de risico’s te identificeren, te evalueren en het besluitvormingsproces te structureren; over wat te doen met elk risico op basis van de evaluatie. Bovendien staat FMEA als een hoeksteen in de gelijktijdige ontwikkeling van product en proces, aangezien het de samenwerking tussen verschillende teams binnen de organisatie versterkt. Door al vroeg in de ontwerpfase cross-functionele teams samen te brengen, kunnen FMEA-workshops worden gezien als een medium om na te denken over DfX (Design for Excellence).

FMEA in actie

We benaderen FMEA’s met een standaard gestructureerd proces, terwijl we er ook voor zorgen dat de aanpak ‘aanpasbaar’ blijft om aan de specifieke behoeften van onze klanten te voldoen. Wij geloven dat planning het belangrijkste onderdeel van de FMEA is. Veel bedrijven besteden niet genoeg tijd aan planning en haasten zich in het proces. Echter, het overslaan of snel uitvoeren van de planningsfase zal de effectiviteit van een FMEA verminderen betreft detailniveau, teambuilding en totale doorlooptijd. Na de planning beginnen we functies en hun mogelijke faalwijzen/oorzaken en effecten te identificeren in workshops. Wanneer we genoeg input hebben over de risico’s, evalueren we elk risico met een prioriteringsmatrix op basis van ernst, detecteerbaarheid en frequentie. De prioriteringsmatrix is de motivatie achter de acties die we gaan ondernemen. In bijna alle gevallen kunnen we de ernst van de storing niet verminderen, maar we kunnen deze wel detecteren of voorkomen.

Dus bepalen we de volgende acties weer met workshops en controleren we de prioriteringsmatrix om ervoor te zorgen dat het risico binnen het acceptabele bereik zal zijn. Ten slotte worden de acties geïmplementeerd en moet de effectiviteit van de acties worden gecontroleerd.

“Momenteel gebruiken we FMEA met een klant die een nieuw product ontwikkelt. Gezien de ontwikkelingsfase voeren we Design Failure Mode and Effect Analysis (DFMEA) en Process Failure Mode and Effects Analysis (PFMEA) gelijktijdig uit om alle potentiële risico’s te identificeren die ze kunnen tegenkomen tijdens de productie van het product; voordat de tekeningen worden vrijgegeven. We beginnen altijd met dFMEA’s in de ‘conceptuele ontwerpfase’ en pFMEA’s in de ‘gedetailleerde ontwerpfase’ op zijn laatst.”

De waarde propositie van Nobleo Manufacturing

“Bij het uitvoeren van een FMEA met een klant, hanteren we een collaboratieve aanpak. Na afronding van het project moet de klant de competentie hebben om zelfstandig een FMEA uit te voeren. De toegevoegde waarde van Nobleo Manufacturing ligt in onze gestructureerde probleemoplossende aanpak. Terwijl organisaties alternatieve methoden voor probleemoplossing kunnen bedenken, lopen ze het risico tijd te verspillen. Wij bieden een gestandaardiseerde aanpak, versterkt door ervaring en benchmarks, en begeleiden klanten naar het juiste detailniveau in FMEA. Externe begeleiding bevordert innovatieve risicoanalyse en moedigt belanghebbenden aan om buiten de gebaande paden te denken. FMEA is een hulpmiddel dat in elke industrie kan worden gebruikt, waar we de kwaliteit van een productontwerp of productieproces kunnen handhaven.”

Door middel van teamwork en zorgvuldige analyse helpt ons Nobleo Manufacturing-team klanten om potentiële problemen vroegtijdig te anticiperen en aan te pakken. Dit is gebaseerd op een systematische prioritering en voorkomt kostbare tegenslagen. In onze rol als facilitators en experts benadrukken we onze toewijding aan het ontwikkelen van interne expertise binnen de organisaties van onze klanten, waardoor ze in staat worden gesteld om zelfstandig FMEA’s te leiden.

Door effectief gebruik van de FMEA verbetert Nobleo Manufacturing de kwaliteit van de klant, helpt hen beter risico’s te identificeren en stelt hen in staat om New Level Manufacturing te bereiken!

Achieving New Level Manufacturing together.

Meer weten?

Neem contact op met Erdal via erdal.demir@nobleo.nl of vul ons contactformulier in.

Neem contact op