Capaciteitsanalyse productieproces met behulp van simulatie

Analyse op de benodigde capaciteit van het productieproces van een nieuwe fabriek welke inzet op de productie van droog voedsel.

Opdracht

Bij het bouwen van de ideale fabriek kan een volledig geoptimaliseerd en geautomatiseerd productieproces niet ontbreken. De opdrachtgever is een bedrijf dat gespecialiseerd is in fabrieksautomatisering op het gebied van het doseren, wegen en vooral transporteren van materialen. Zij ondersteunen dit vaak met een simulatie van het productieproces. Het doel van deze opdracht was dan ook om een simulatie te maken welke een weerspiegeling geeft van het productieproces gecombineerd met de gespecialiseerde fabrieksautomatisering.

Aanpak

Nobleo Manufacturing is in eerste instantie begonnen met het implementeren van de machinerij van de klant met behulp van 3D modellen om deze te kunnen gebruiken in de simulatie. Vervolgens is het productieproces gemodelleerd en gecombineerd met de machinerij. Het gebruik van 3D modellen zorgt ervoor dat er een visualisatie kan worden gemaakt, waardoor het productieproces en de simulatie overzichtelijk zijn. Met behulp van de simulatie van het productieproces kon er een geoptimaliseerd gebruik van de machinerij worden gevonden. Simulatie heeft als voordeel dat deze plaatsvindt in een gecontroleerde, virtuele omgeving, en kan worden uitgevoerd zonder ontwikkelingskosten of productieprocessen te beïnvloeden. Uiteindelijk is er een dashboard gebouwd dat de resultaten van de simulatie weergeeft.

Neem contact op

Resultaten

  • Een simulatie van een productieproces in combinatie met de implementatie van machinerij om de inzet van de machinerij te optimaliseren.
  • Een 3D visualisatie van de simulatie om een goed beeld te geven voor de klant.
  • Een dashboard dat de resultaten van de simulatie weergeeft en ruimte geeft om met dynamische parameters te schuiven om de simulatie te beïnvloeden in een gecontroleerde omgeving.

“Het gebruik van simulatie software in de industriële sector zorgt voor inzichtrijke adviezen”

Jeffrey Mussche