Lineside Engineering

De Kloof Overbruggen Tussen Productie en Logistiek

In de wereld van productie en logistiek is efficiëntie van cruciaal belang. Een manier om de efficiëntie van een fabriek te verhogen is: Lineside Engineering. Deze benadering maakt het mogelijk om de manier waarop bedrijven hun productieprocessen en productielijnen aansturen, te transformeren. Onze expert op het gebied van Lineside Engineering, Kevin Messak, licht in dit artikel het concept toe.

Waarom Lineside Engineering?

In de wereld van assemblage wordt efficiëntie steeds crucialer. De vraag van de klant neemt voortdurend toe, waardoor bedrijven zich flexibel moeten opstellen om snel te kunnen reageren op de markt. Dit kan in de maakindustrie leiden tot situaties waarin productielijnen anders moeten worden ingericht, met als gevolg suboptimale processen en ruimtegebrek. Dit resulteert op zijn beurt in verhoogde logistieke kosten. Daarnaast vereist het introduceren van een nieuw product in een bestaande productielijn, of het opzetten van een nieuwe productielijn, een efficiënte aanpak. Lineside engineering biedt hiervoor een oplossing.

De Basis van Lineside Engineering

Lineside Engineering is meer dan alleen een concept; het is een veelzijdige strategie gericht op het herdefiniëren van de relatie tussen de productievloer en de logistieke afdeling. In de kern draait het om het idee dat ruimte-optimalisatie en procesefficiëntie de hele productiecyclus kunnen verbeteren. Om dit te doen wordt rekening gehouden met de volgorde waarin materialen worden gebruikt en hoe de productiemedewerkers deze graag aangeboden zien worden, uiteraard rekening houdend met de logistieke kosten: het zogenaamde Line Back Principe. In de praktijk zien we soms dat productie engineers de lay-out van de productielijn ontwerpen, maar dat een grondige logistieke benadering ontbreekt. Dit kan leiden tot complexe Linesides waarin logistieke problemen worden genegeerd.

Hoe gaat het in zijn werk?

De eerste stap is om gegevens zorgvuldig te verzamelen en te analyseren. Deze fase draait om het begrijpen van de bestaande lay-out, materialen en processen. Voor een succesvolle implementatie van Lineside Engineering is deze stap cruciaal.

Vervolgens hangt het succes van een Lineside Engineering project sterk af van de samenwerking binnen een team. Idealiter bestaat een team uit experts in verschillende functies en, misschien wel het belangrijkste, een operator of teamleider van de productielijn. Functies die van belang zijn in een succesvol Lineside Engineering project zijn; Proces Engineer, Manufacturing Engineer en Logistiek Engineer. Een Lineside Engineer neemt een sturende rol aan en werkt samen met het team om oplossingen te vinden voor verbeteringen in de procesflow. Binnen Nobleo Manufacturing beschikken we over de benodigde competenties, waardoor wij in staat zijn een dergelijk project tot een succesvol eindresultaat te brengen.

Het implementeren van een Lineside Engineering project brengt uiteraard verandering met zich mee. Veranderingen leiden doorgaans tot weerstand, vooral van de operators op de productievloer die gewend zijn aan hun routines. Het sleutelwoord is om hen deel te laten uitmaken van het proces. De inzichten van de operators zijn van onschatbare waarde; zij begrijpen hun werkstations het beste. Hun feedback kan leiden tot veranderingen die de efficiëntie aanzienlijk verhogen. Onze Engineers weten door hun jarenlange ervaring hoe om te gaan met deze weerstand tot veranderingen en kunnen een organisatie helpen het project succesvol af te ronden.

Bij complexe Lineside Engineering maken we ook gebruik van simulatie tools. Simulaties helpen bij het bepalen van de meest efficiënte configuratie voor de productielijn. Zo kunnen we bijvoorbeeld verschillende scenario’s overwegen: wat als we minder bulkopslag hebben? Wat als we de schaal van de operatie veranderen? Het simuleren van deze opties biedt waardevolle inzichten en kan de organisatie helpen in het overtuigen van de verbetervoorstellen.

Doorlooptijd van een Lineside Engineering project

De doorlooptijd van Lineside Engineering kan variëren, afhankelijk van de complexiteit van het project en de mate van samenwerking. In sommige gevallen kan een project binnen vier weken worden afgerond, terwijl andere projecten enkele maanden in beslag kunnen nemen. Belangrijk hierbij is de mate van ondersteuning en betrokkenheid van de klant.

Verbetering van de Procesflow: Praktische Voorbeelden

Lineside Engineering heeft bij diverse klanten van Nobleo Manufacturing geleid tot aanzienlijke verbeteringen in hun procesflow. Zo stond bij een van deze klanten het materiaal zodanig aan beide zijden van de productielijn, wat het overzicht en daarmee ook de efficiëntie belemmerde.

De Lineside Engineer begon met het inventariseren van de benodigde materialen en het optimaliseren van de verpakkingen ervan. Door de inrichting van de flowracks aan te passen, werden bevestigingsmaterialen naar het begin en het einde van de productielijn verplaatst. Hierdoor konden medewerkers aan het begin van hun dienst naar deze flowracks gaan om alle nodige materialen op te halen. Dit resulteerde in aanzienlijke ruimtebesparingen per werkstation, waarbij kostbare kitting-processen werden geëlimineerd door deze terug te brengen naar de productielijn. Deze aanpak toont aan hoe een logistieke benadering de ruimte-efficiëntie aanzienlijk kan verbeteren.

Het concept van Lineside Engineering is niet alleen relevant voor deze fabrikant, maar kan ook bij andere bedrijven worden toegepast. Ongeacht hun branche kunnen bedrijven Lineside Engineering toepassen om hun eigen logistieke en productieprocessen te optimaliseren. Het doel is om ruimte efficiëntie en procesverbetering te realiseren, wat van cruciaal belang kan zijn voor bedrijven met beperkte ruimte en de behoefte aan continu verbeteren.

Lineside Engineering: Een Pad naar Transformatie

Lineside Engineering is een transformerende benadering die bedrijven in staat stelt om een naadloze fusie te creëren tussen productie en logistiek. Het stelt ons in staat om inefficiënties te identificeren en te corrigeren, verspilling te verminderen en de algehele productiviteit te verbeteren. De collaboratieve aard van Lineside Engineering bevordert een cultuur van continue verbetering.

Met praktische inzichten en een hands-on benadering biedt Nobleo Manufacturing een alomvattende oplossing om uw productieproces efficiënter en effectiever te maken. Door het verminderen van logistieke verspilling en het optimaliseren van de procesflow, kunnen kosten worden bespaard en groei gemakkelijker worden verwezenlijkt.

Bijgevoegd in dit artikel is een fictieve casus weergegeven hoe de lay-out van een assemblage lijn is aangepast na de toepassing van Lineside Engineering.

Onthoud, Lineside Engineering gaat niet alleen over het optimaliseren van de ruimte; het gaat om het transformeren van uw benadering van de productie. Dus, bent u klaar om de eerste stap te zetten naar een efficiëntere en innovatievere toekomst in de productie?

Wij vertellen u graag wat wij hierin voor u kunnen betekenen.

Neem contact met ons op info-manufacturing@nobleo.nl of vul ons contactformulier in.

Neem contact op