Maak kennis met: Project manufacturing order release scheduling

Wij stellen u graag voor aan Noël Krouwel, Industrial Engineer & Data Scientist bij Nobleo en op dit moment werkzaam bij Van Wijnen.

Over Noël

Als beginnend werknemer bij Nobleo Manufacturing had ik het geluk in te stromen in een interessant project. Dit project heeft veel raakvlakken met de richting die ik heb gekozen binnen mijn studie tot technisch bedrijfskundige: bedrijfsprocessen en beslissingen verbeteren aan de hand van geavanceerde analysemethoden zoals data-analyse en AI. Eind vorig jaar heb ik mijn master Operations Management & Logistics behaald en heb daarmee mijn studententijd aan de Technische Universiteit van Eindhoven afgerond. Ik ben nu ongeveer 5 maanden bij Nobleo als Industrial Engineer & Data Scientist. Met verse kennis uit de universiteitsbanken kon ik direct aansluiten bij een project voor Van Wijnen, een bouwconcern actief in gebieds- en projectontwikkeling, renovatie en transformatie, woningbouw en vastgoedbeheer. Met het projectteam bouwen we aan een tool die Van Wijnen gaat helpen met het bepalen van een efficiënte productievolgorde, om zo hun doorzet te kunnen verbeteren.

 

Over Van Wijnen

Onder druk van de woningnood, schaarste aan grondstoffen en mankracht, gestegen bouwkosten en de relevantie van circulariteit en energieneutraal bouwen, heeft Van Wijnen, met de woonoplossing Fijn Wonen, besloten om een woning fabriek te bouwen. In deze fabriek kunnen ze schoner, sneller en goedkoper woningen bouwen om op een duurzame manier bij te dragen aan het oplossen van de woningnood in Nederland. Door de fabriekshal bewegen grote tafels (~14×4 meter) langs werkstations waar op elk station iets aan de tafel wordt toegevoegd (vaak door robots). Aan het einde van de fabriek wordt er een volledig element (bijvoorbeeld een wand, gevel of vloer) van de tafel gehaald en in een droogkamer gezet. Op de bouwplaats hoeven deze elementen enkel nog maar geassembleerd te worden om een woning te vormen.

Door de hoge mate van productvariatie, automatisering en complexiteit van de fabriek is het lastig om te bepalen welke productieorders op welk moment gestart moeten worden om voor een efficiënte doorstroom te zorgen. Nobleo Manufacturing is ingeschakeld om hierbij te helpen. Met het projectteam proberen we het gedrag van de fabriek tot in detail in kaart te brengen om de fabriek digitaal na te kunnen bootsen. Door middel van deze simulatie kunnen we snel veel verschillende mogelijke oplossingen testen zonder de werkelijkheid aan te tasten. Ook kunnen we op deze manier, terwijl de fabriek nog in de opstartfase zit, analyseren waar de mogelijkheden tot verbetering in de doorstroom zitten en welke onderdelen van de fabriek wellicht anders aangestuurd of ingericht moeten worden. Het doel is om een praktisch inzetbare tool af te leveren waarmee Van Wijnen op dagelijks of wekelijkse basis, een efficiënte productievolgorde kan bepalen. Ook kan het nieuwe inzichten geven in verschillende KPI’s van hun nieuwe fabriek.

Het is een interessante uitdaging om het gedrag van de fabriek tot in detail na te bootsen. Deze gloednieuwe fabriek zit nog in de opstartfase, en dus komen er dagelijks veel nieuwe vragen naar boven. Sommige vraagstukken vereisen grondige kennis van het Manufacturing Execution System (MES) en/of het Enterprise Resource Planning (ERP). Deze systemen helpen bedrijven bij het stroomlijnen van hun processen en het monitoren van productiviteit en prestaties. Dit benadrukt de noodzaak voor modulariteit en flexibiliteit in de ontwikkeling van de tool. Met het projectteam proberen we antwoorden te vinden door naast de klant te gaan zitten en de juiste vragen te stellen. Het is voor zowel Nobleo Manufacturing als voor mezelf een leerzaam project. De primeur van woningen uit de pre-fab woningfabriek is voor het Eindhovense Buurtschap te Veld bouwproject. Het is erg vet om op deze manier indirect bij te dragen aan de ontwikkeling van je eigen woon-, studeer- en werkomgeving.

Meer weten?

Neem contact op met Noël Krouwel via noel.krouwel@nobleo.nl of vul ons contactformulier in.

Neem contact op