MES Integratie

Onze klant is een globale leider in de distributie, verkoop en productie van standaard, engineering en speciale plastic en rubber polymeren voor de petrochemische, bouw en kunststoffen industrieën.

Opdracht 

Wij werden gevraagd om een MES integratie probleem op te lossen voor de 15 productielocaties in Europa. Twee MES projecten waren reeds gestart: een Wonderware project en een GE Proficy project. Deze MES oplossingen zijn opgeleverd met wisselend succes. Het GE Proficy project is niet geïntegreerd met ERP. De Wonderware oplossing is volledig geïntegreerd, maar hier wordt het ERP systeem vervangen door de bedrijfsstandaard.

De voornaamste uitdaging was het werkend houden van de bestaande MES systemen en deze integreren met het standaard ERP/IMS systeem van het bedrijf, hetgeen nog in ontwikkeling was. We moesten ook een oplossing vinden voor de locaties die nog geen MES oplossing hadden.

De Wonderware implementatie was goed uitgevoerd, waarbij een hoge automatiseringsgraad was behaald. Bij de GE implementatie had de ERP integratie geen prioriteit, zodat hiervoor nog een oplossing nodig was. Daarnaast hadden 13 van de 15 locaties nog geen MES oplossing.

Aanpak 

Onze aanpak was gebaseerd op het ISA95 automatiserings-integratie model en omvatte beide implementaties. Hiermee is een MES concept ontwikkeld dat een oplossing biedt voor bedrijven met en zonder MES. Voor de locaties met een MES oplossing werd een op ISA95 gebaseerde interface met ERP ontwikkeld. In de locaties zonder MES is, afhankelijk van de complexiteit, gekozen voor de Wonderware oplossing, of voor een nog te ontwikkelen lichte MES versie gebaseerd op de bedrijfsstandaard.

Resultaten 

Het omvangrijke MES integratie project is op moment van schrijven in de engineering fase. Het concept was met positief resultaat getest in meerdere workshops in de Europese locaties.

Meer weten?

Neem contact op met Mario via mario.van.cann@nobleo.nl of vul ons contactformulier in.

Neem contact op